Wczytuję dane...
Model: 9788381278034
Kod producenta: 9788381278034
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Sprzedanych produktów: 0
EAN: 9788381278034
Wysyłka od: 11.50 PLN
Producent: bernardinum
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu” jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („Tradycyjne smaki Kociewia” 2007, „Dawne smaki Kociewia” 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw. Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu” pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.

KUCHNIA

  • Autor: 

    Gierszewska Krystyna

  • Data premiery: 

    2022-02-16

  • Ilość stron: 

    244

  • ISBN: 

    9788381278034

  • Rodzaj oprawy: 

    miękka

  • Rok wydania: 

    2022

  • Wydawca: 

    BERNARDINUM

  • Wymiary: 

    235 x 165

Polecamy