Wczytuję dane...
Model: 9788381518949
Kod producenta: 9788381518949
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Sprzedanych produktów: 0
EAN: 9788381518949
Wysyłka od: 11.50 PLN
Producent: wydawnictwo rm
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u. To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki. Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej. Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.

ANTROPOLOGIA I KULTUROZNAWSTWO

  • Autor: 

    Fiedoruk Andrzej

  • Data premiery: 

    2024-09-16

  • Ilość stron: 

    432

  • ISBN: 

    9788381518949

  • Rodzaj oprawy: 

    miękka

  • Rok wydania: 

    2024

  • Wydawca: 

    WYDAWNICTWO RM

  • Wymiary: 

    205 x 140