Wczytuję dane...
Model: 30841913
Kod producenta: Aleksandra Zaprutko-Janicka
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Sprzedanych produktów: 0
EAN: 9788368263138
Wysyłka od: 11.50 PLN
Producent: poznańskie

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? 
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim 
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. 
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.


Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
Data premiery: 2024-10-09
Strony: 280
Rodzaj: Książki
Okładka: Miękka
Format: 225x150x0
Zalecany przedział wiekowy: +